Cast

Gert & Gemma – Fabian Claes Jansen
Lucinda & andere rollen – LAVALU

Crew

Regie & script – Fabian Claes Jansen
Componist – LAVALU
Eindregie – Ivar van Urk
Regie-assistent – Amanda Payne

Decorontwerp – Dymph de Gooijer & Fabian Claes Jansen
Kostuumontwerp – Yan Tax
Lingerie – Jules Schneider
Hair & make-up – Pilo Pilkes
Licht & geluid – Bram Visser
Nagesprekken & podcast – Lara Billie Rense
Redactie – Micklin Korsuize

Decorbouw – Dymph de Gooijer, Pink Steenvoorden
Decorateur – Ellen Windhorst
Techniek – Bram Visser, Stijn van Kortenhof
Brass-instrumenten – Brass Atelier De Wilde (Roland de Wilde)

Producent – Fabian Claes Jansen
Zakelijk leider – Saskia Selen
Productieleider – Gemma Hauptmeijer

Research – Micklin Korsuize, Amanda Payne
Fotografie – Marc Haers
Fondsenwerving – Eline van der Steen
Adviseur – Tim De Jong

Een productie van – Fabuch Social Cinema
In coproductie met – SSB De Harmonie, DeLaMar Theater
Mede mogelijk gemaakt door – Provincie Fryslân, Festival Overmorgen, SSB De Harmonie, DeLaMar, Theaterbureau Korthals Stuurman, The Lingerist, e.a.

Sociale Partners – Rutgers, COC Friesland, Studio Samen, Wearequeer
Raad van Toezicht – Sjoerd Feitsma, Cees van Pagée, Evelien Jansen

Met dank aan – Jasper de Haan, Sarah Neutkens, Leonoor Coppoolse, Gert Jansen, Bep Jansen, Nina Polak, Amber de Vente, Tamara Schoppert, Tim Helderman, Gerben But, Wilma van der Venn, Bram van Dam, Jelle van der Meulen, Marijke van der Woude, Andreas Fleischmann, Casper Kouwenberg, Nina Ziegler, Majlis Korthals, Hanneke Braam, Gea Smidt, Hanneke Huls, Maritska Aalst, Lauren van der Leest, Regi Severins, Guilherme Marques, Mark Rats, Goudse Schouwburg, Maaike van Langen

GEMMA

GEMMA

een monoloog van
Fabian Claes Jansen

met live muziek van
LAVALU

‘Jansen tilt Gemma naar een hoog niveau.
De Volkskrant
‘Jansen weet iedereen in de zaal vanaf de eerste tellen van zijn monoloog bij de spreekwoordelijke lurven te pakken.’
Leeuwarder Courant
‘Geen barricadestuk, maar een zéér ingetogen
en tegelijkertijd schurend verhaal.’
Friesch Dagblad
Een werkelijk bijzonder prachtige monoloog en zo zuiver uitgevoerd.’ Adriaan van Dis 

Een bijzonder ontroerend verhaal dat je diep raakt en niet meer loslaat.’ Hanneke Groenteman.

Het Verhaal

Er was eigenlijk maar één vrouw
in het harde offshore leven van Gert.
En dat was Gemma!

Maar Gemma was nog niet zichtbaar.
Alleen voor Gert. Totdat ze er wel uit moest.
Naar buiten, zichtbaar en reëel.

Een liefdevolle queeste met Gemma in de spiegel,
brengt Gert na jaren tot een groot besluit.
Gemma zal een plek moeten krijgen,
maar hoe en in welke vorm?

GEMMA
Een integere solovoorstelling

GEMMA is een urgente muzikale solovoorstelling. Een persoonlijk, ontroerend en verlichtend verhaal over de zoektocht naar genderidentiteit en genderexpressie.

Met ingetogen spel van Fabian Claes Jansen, een poëtisch verhaal, een bijzonder decor van Dymph de Gooijer en een nieuwe compositie voor piano en althoorn van en live gespeeld door componiste LAVALU.

Te zien t/m 14 december 2023!

*
Fabian Claes Jansen identificeert zich als non-binair, bigender. Diens pronouns zijn hij/hem/diens.

**
Bij het maken van deze GEMMA werken wij samen met verschillende non-binaire en trans personen, die ook op de payroll staan.

Fabian Claes Jansen

Regie – Script – Spel: Gert / Gemma

De keuze om Fabian Claes Jansen ‘Gemma’ te laten spelen is voor Fabuch Social Cinema een logische keuze. Na diens succesvolle en gelauwerde solo performances/voorstellingen Des Varkensmijmerij, Never never wonder (beide bij Theater Artemis), Maalkop (bij PeerGrouP), Lud fan de Middelsee (SML) en Els (bij Fabuch Social Cinema) zagen wij geen andere acteur beter geschikt voor de rol van Gemma dan Fabian.

Diens bijzondere vermogen tot transformeren, goede timing en bekendheid bij een heel divers publiek (een diversiteit aan artistieke, volkse, intellectuele en sociale doelgroepen) maken hen voor ons de ideale Gemma. Daarnaast is Fabian sinds kort open over diens leven als non-binair bigender persoon.

Fabian schreef en regisseerde al eerder onze bekroonde films ADA, Lady en Ella. Net als onze online videomarathons Els – Eenzaamheid in Quarantainetijd en Els – De Tweede Golf, waarin Fabian de rol Els vertolkte.

De eindregie van GEMMA, zal worden verzorgd door regisseur Ivar van Urk.

Fabian Claes Jansen (1983) is acteur, regisseur, impact producer en oprichter/directeur van Fabuch Social Cinema. Fabian studeerde aan in 2005 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In 2019 rondde die de ‘Course Impact Producer’ af bij Impact Makers Amsterdam, waar men sociale impact campagne leert produceren voor film en theater.

Fabian speelde ondertussen in meer dan 80 toneel-stukken, films en series in binnen en buitenland, regisseerde en schreef theater, films en performances.

(Fabian’s pronouns zijn: hij/hem/diens)

LAVALU

Composities – Spel: Lucinda, e.a.

Voor de muziek hebben de componist/artiest LAVALU gevraagd nieuwe composities te schrijven voor piano en althoorn. Het werk van LAVALU is betoverend fantasievol en eenvoudig tegelijk te noemen. Soms minimalistisch, som klassiek, dan weer vol van kleine harmonieën. LAVALU zal ook o.a. de rol van Lucinda, de buurvrouw van Gert & Gemma, spelen.

LAVALU (Marielle Woltring) is 4 jaar oud als haar moeder haar naar haar eerste pianoles stuurt. Jarenlang studeert ze de klassieken en in al haar afwijkingen van de muziek, vindt ze zichzelf steeds weer terug aan de piano. Nu is LAVALU componist, songwriter en zangeres. Ze geeft leven aan de noten en woorden die ze schrijft en creëert een samen-smelting van klassieke en popmuziek. LAVALU’s muziek is tot de nok toe gevuld met ingewikkelde composities, diepe betekenisvolle teksten en liedjes die soms een sensuele passie uitstralen, een flirt van pop met klassieke cello’s, moderne loopstations en effectpedalen.

In 2017 debuteerde LAVALU het eerste van drie albums in haar trilogie ‘Rise‘. Na ‘Solitary High‘ in 2017 en ‘Midair‘ in 2019, keert LAVALU in 2022 terug met het afsluitende album van de trilogie: ‘Earthbound‘. ‘Earthbound’ is het eerste album van de liedjes-schrijfster waarin ze componeert en speelt in een trio-formatie. Samen met Roosmarijn Tuenter (altviool en zang) en Paul Rittel (cello en zang), heeft LAVALU een album gemaakt dat luisteraars een veilige haven biedt voor reflectie en hen uitnodigt in thema’s van vrouw-zijn, geestelijke gezondheid en houden van meer dan één.

LAVALU componeerde en arrangeerde eerder voor gerenommeerde orkesten als het Nederlandse Residentie Orkest en Phion Orkest. Ze werkte samen met het koor van De Nationale Opera voor twee van nummers van haar eerste trilogiealbum ‘Solitary High’. In 2019 was LAVALU de eerste vrouwelijke componist die genomineerd werd voor een Musical Award voor ‘Beste Muziek’ voor het componeren van alle muziek in het theater-spektakel Het Pauperparadijs.

Werk van LAVALU kunt u beluisteren via Spotify en vinden op: www.lavalu.nl

Dymph De Gooijer

Decor

Voor het decor werken we onder anderen samen met de talentvolle beeldend kunstenaar Dymph de Gooijer.

Dymph is een begenadigd schilder en zij maakt hallucinante tekeningen en schilderijen van naakt, die een verwarrende genderfluïditeit met zich meebrengen.

Haar expressionistische stijl is uniek en donder van aard, met toch een lichte toets van hoop en bevrijding. Het sluit perfect aan bij het verhaal van Gemma. Zij zal het grote achterdoek volledig beschilderen.

Dymph de Gooijer (1998) is autodidact. Ze schildert en tekent sinds haar 14e, vanaf het moment dat ze in Oslo het werk van Edvard Munch zag. Op haar 16e had ze haar eerste officiële expositie.

Sindsdien exposeerde zij in galeries, met soloprojecten, groepsexposities en excentrieke live-painting performances. Daarnaast is ze model en muze voor vele kunstfotografen.

Werk van Dymph de Gooijer kunt u zien op:
www.dymphdegooijer.com
instagram.com/dymphdegooijer

2022

September

3 sept – Posthuis Theater (Heerenveen)
10 sept – Theater Sneek (Sneek)
17 sept – De Koornbeurs (Franeker)
24 sept –De Laweij (Drachten)
30 sept – De Harmonie (Leeuwarden)

Oktober

1 okt – De Harmonie (Leeuwarden)
2 okt – De Harmonie (Leeuwarden)

2023

Februari

2 feb – DeLaMar Theater (Amsterdam)
3 feb – DeLaMar Theater (Amsterdam)
4 feb – DeLaMar Theater (Amsterdam)
5 feb – DeLaMar Theater (Amsterdam)

September

15 sep – Schouwburg Odeon (Zwolle)
21 sep – Cool Kunst en Cultuur (Heerhugowaard)
23 sep – Theater Hof 88 (Almelo)
28 sep – De Oosterpoort (Groningen)

Oktober

5 okt – Stadsschouwburg Velsen (IJmuiden)
7 okt – Het Klooster (Woerden)
11 okt – De Goudse Schouwburg (Gouda)
12 okt – Chassé Theater (Breda)
14 okt – Atlas Theater (Emmen)
18 okt – De Kring (Roosendaal)

November

1 nov – De Schalm (Veldhoven)
2 nov – Theater aan den Schie (Schiedam)
3 nov – Theater De Purmarijn (Purmerend)
9 nov – Theater IDEA (Soest)
17 nov – Theater De Vest (Alkmaar)
23 nov – Theater Hanzehof (Zutphen)

December

1 dec – De Harmonie (Leeuwarden)
6 dec – Agora Theater (Lelystad)
14 dec – De Speeldoos (Baarn)

Kaarten zijn te bestellen via
de websites van de theaters!

Impact Gemma

We zullen gedurende het project een impactcampagne starten. Gericht op Leeuwarden, Friesland en Nederland. Door middel van onze impactcampagne werken we aan een collectief bewustzijn rondom dit urgente thema. Dit doen we in verschillende vormen.  We werken hierin samen met een aantal LHBTQIA+-organisaties, trans personen en non-binaire personen, als sociale partners/allies.

Onze impactcampagne bestaat o.a. uit de bijzondere foto-expositie #MYOWNGENDER van fotograaf Sevilay Maria, er zullen verschillende nagesprekken zijn na een aantal voorstellingen gepresenteerd door Lara Billie Rense en we ontwikkelen met hen een podcast over genderidentiteit.

Daarnaast starten we  een rondreizende Bookshop, waar verschillende boeken van en/of over non-binaire personen, trans personen, gender geschiedenis, terminologie, biografieën, etc. worden verkocht, waarvan de opbrengst naar belangen-verenigingen Transgender Netwerk Nederland en GATE (Global Action for Trans Equality) gaat.

De Bookshop zal mee op tour gaan met de voorstelling. Dit geeft het publiek de kans, door meer te weten te komen over het thema, ook meteen deze twee organisaties en de community te steunen.

Note: Mensen die deelnemen aan onze impactcampagnes krijgen als ervaringsdeskundigen uiteraard een eerlijke vergoeding voor hun werkzaamheden.

#MYOWNGENDER

Een expositie en boek van Sevilay Maria

Er is maar één vraag. Die wordt al gesteld voor we geboren worden. Een Jongen of een Meisje?

Een vraag die bij beantwoording meteen een hele reeks regels en verwachtingen oplevert over hoe je je moet kleden, wat je leuk vindt, hoe je je moet uitdrukken, en wat je moet nastreven. Maar wat als dat niet zo zou zijn? Wat als voor jou deze vraag irrelevant en ongepast is, of wat als deze vraag voor jou gewoon niet telt!

#MYOWNGENDER

#MYOWNGENDER van fotograaf Sevilay Maria verkent de grote grijze gebied tussen man en vrouw, en vertelt de verhalen van diegenen die het genderspectrum van de maatschappij trotseren.

Hoewel #MYOWNGENDER begon als een op zichzelf staande, reizende kunstinstallatie, vond Sevilay Maria dat er voor het te vertellen verhaal meer nodig was dan alleen stilstaande beelden. Om het volledige spectrum en al diens subtiliteiten te vatten, omvat het project een boek, meerdere documentaires, een online platform, een podcast, en een educatief programma.*

Tijdens de theatertour van de monoloog GEMMA tourt de foto-expositie van #MYOWNGENDER van Sevilay Maria met ons mee en is haar bijzondere fotoboek te koop in onze rondreizende bookshop, als onderdeel van de impactcampagne van Fabuch Social Cinema.

Deze impactcampagne bestaat naast de voorstelling uit de foto-expositie, de rondreizende bookshop, een diversiteits- & inclusiviteitsonderzoek, een Haagse lobby voor meer LHBTQIA+ emancipatie, een podcast-serie en verschillende nagesprekken, deze laatsten beide onder de bezielende leiding van NPO-Radio 1 presentator & journalist Lara Billie Rense.

EXPOSITIE

Van 2017 tot 2020 onderzocht Sevilay Maria van Dorst, oprichter en maker van het #MYOWNGENDER project, de uitgebreide grijze gebied dat er binnen de seksen bestaat.

Het #MYOWNGENDER project werd de artistieke conclusie én het slotstuk van haar uitgebreide onderzoek.  Het leverde een prachtige fotoserie op van mensen die allen op hun eigen manier bezig zijn met hun genderidentiteit en genderexpressie.

Modellen die elk op krachtige wijze een unieke tint binnen het spectrum van gender vertegenwoordigen, worden door middel van collodium natlak op zwart glas vastgelegd en delen hun verhaal in een kort interview. Ongeacht hun voornaamwoorden, leeftijd, achtergrond of religie.

Stuk voor stuk worden ze een element binnen een cirkelvormige constructie die elke voorbijganger meeneemt in het verhaal. De kijker wordt de bekekene – al is het maar voor even.

Vanaf januari 2020 toerde #MYOWNGENDER al langs meerdere locaties en musea door het hele land. Tijdens de theatertour is de foto-expositie bij de voorstelling GEMMA in alle theaters te zien waar wij spelen!

* Meer informatie over het hele project van Sevilay Maria vindt u op MYOWNGENDER.com